METRO Hızlandırma Programı İstanbul’da

Şirketlerin kendi sektörlerine yönelik startup’ları desteklemesi artık bir trend halini almak üzere. Sanıyorum bunun en büyük sebebi, kurum içi innovasyon/yenilikçi fikirlerin ortaya çıkarılmasındaki maliyet, güçlük ve gerekli insan kaynaklarındaki sıkıntılar olmalı. Tabi buna bir de kurum içi hiyerarşik düzenin, günlük olağan iş  akışının ve temposunun aslında yeni fikirlerin üretilmesi için gerekli zamanı tanıyamaması da mutlaka bir engeldir. Neticede insan fikir üretmeye ya bir şeye ihtiyacı olduğunda ya da bol bol vakti olduğunda başlar. Yenilikçi fikir üretmek için kafanızın rahat olması şart. Öyle günlük iş koşuşturmacasının arasında innovasyon pek mümkün değil gibi. Personelle toplantı yapıp “arkadaşlar hadi innovasyon yapalım” dedikten sonra herkes günlük iş temposuna geri dönüyorsa orada bir terslik vardır. Ya “innovasyon”un ne demek olduğu anlaşılmamış ya da yapıyormuş-gibi görünmek için çok kısa sureli bir parlamadır.

Peki firmalar kendilerini pazarlarda rekabet avantajı ve belki de hayatta kalmalarını sağlayacak yeni fikirleri nasıl bulacaklar?

Bu sorunun yanıtını bazı büyük firmalar bu işi de “outsource” etmekte buluyorlar. Kendi sektörleri ile ilgili iş fikirlerini yine girişimcilerin üretmesini teşvik edip, beğendikleri fikirlerin sahipleri olan girişimcileri desteklemeye başlıyorlar. Bu fikirler için maddi kaynak, sektörel danışmanlık, networking sağladıkları gibi girişimcinin iş fikrinin ilk müşterisi ve ileride de satın almayla da sahibi olabiliyorlar.

Bunun en taze örneklerinden bir tanesini METRO marketleri sunuyor. METRO Hızlandırma Programı adıyla bir programı olan firma, yeme-içme dikeyinde (kısaca HoReCa diyelim) yeni iş fikirleri olan girişimcileri bulup onları destekliyor. Program kapsamında 10 girişim, 13 hafta boyunca Berlin/Almanya’da Techstars ortaklığında düzenlenecek olan hızlandırma programına katılacak ve girişimlerin her biri 120.000 Euro’ya varan yatırım desteği ve çok destekten yararlanabilecek.

Metro Accelerator

Firma, Türkiye’den yapılacak başvurular için BUBA (Bursa Business Angels) ile işbirliğine gitmiş. Bu sayede proje başvurularını “alıcı/yatırımcı” gözüyle bir ön değerlendirmeden geçmesini proje kalitesini arttırmayı hedeflemiş gözüküyor. BUBA bu proje değerlendirme desteğini ücretsiz yapacakmış. Bunun için BUBA’dan destek almak isteyen girişimciler BUBA websitesi üzerinden projeleri için başvuru yapabilirler.  BUBA ve Metro Toptancı Market Türkiye’nin ön inceleme ve değerlendirme sürecinden geçen projelere ücretsiz olarak mentor desteği verilecek ve bu süreci başarıyla tamamlayan girişimciler daha sonra Metro Techstars Accelerator yarışmasına katılma şansı elde edecekler.

BUBA logo

Program Takvimi

2 Mayıs 2016 – 12 Haziran 2016: Başvuruların Alınması ve Ön İnceleme Süreci

Türkiye’den programa katılmak isteyen girişimciler, Başvuru Formu üzerinden başvurularını iletmelidirler.
Başvuruların ön incelemesi BUBA tarafından yapılacaktır. BUBA;
1- Girişimciyle iletişime geçip, proje ile ilgili ek bilgiler talep edebilir.
2- Girişimciden BUBA’nın İstanbul’daki ofisinde sunum yapmasını talep edebilir.
3- Girişimcinin sunmuş olduğu iş planını iyileştirmek için projeye mentor atayabilir.
15 Haziran 2016: Değerlendirme Komitesi (İstanbul)
BUBA’nın ön inceleme sürecini başarıyla geçen girişimler, 15 Haziran’da METRO yöneticilerinin ve HoReCa sektöründen mentorların katılacağı Değerlendirme Komitesi Toplantısı’nda sunum yapmaya davet edilecektir.
Temmuz 2016: Türkiye’den Programa Katılmaya Hak Kazanan Girişimlerin İlan Edilmesi
12 Eylül 2016: Hızlandırma Programı’nın Başlangıcı (Berlin)
7 Aralık 2016: Demo Day (Berlin)
Detaylı bilgi için BUBA web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Önümüzdeki aylarda daha pek çok firmadan bu tür startup girişimcilerini destekleyen yarışma haberlerini görmeye şimdiden alışalım. Ülkemizdeki startup ekosisteminin gelişimi için büyük bir itici güç ve motivasyon kaynağı olacağı şüphesiz.

 

Bir Cevap Yazın