Önceki yazımda TÜBİTAK 1512 BİGG desteğinin birinci aşamasını detaylıca anlatmıştım. Birinci aşamayı geçme yüzdesi 2015 yılında %45 idi. Fena sayılmaz. Şimdi sürecin sonraki aşaması olan ikinci aşamadan bahsedeceğim ve bir genel bir süreç akış şemasını paylaşacağım.
İkinci Aşama
- İkinci aşamayı kazanan girişimci adayları artık istenilen formatta iş planlarını hazırlamaya başlayabilirler. Verilen süre içinde bu iş planını hazırlamalısınız. Uygulayıcı kuruluştan aldığınız eğitimin de yardımıyla TÜBİTAK 1512 iş planı formunu rahatlıkla doldurabilirsiniz. Dikkat; bu formu çok ama çok dikkatli bir şekilde doldurmalısınız. Formu doldururken TÜBİTAK ve uygulayıcı kuruluşun değerlendirme kriterlerini mutlaka göz önünde bulundurmanız, iş planınızda yapacağınız vurgulara dikkat etmeniz, iyi bir pazar araştırması yaptığınızı göstermeniz, ekibinizin yetkinliği, istekliliği gibi çok ok önemli detaylara önem vermeniz ve dahası TÜBİTAK’ın mentalitesini iyi bilmeniz oldukça önemli. İş planını hazırlarken uygulayıcı kuruluş size destek sağlayacaktır.
- İş planınızı oluşturduktan sonra bunu iş planı değerlendirme kriterlerine göre (check list) sizin de kendinizi değerlendirmenizde büyük yarar var.Bu formu şu linkten indirebilirsiniz: agy212-01_101212-İŞ PLANI DEĞERLENDİRME RAPORU (bu doküman kaldırılmış, yeni linkini maalesef bulamadım İnternetten aratabilirsiniz).
- İş planı içinize sindiyse, artık iş planınızı uygulayıcı kuruluş yardımıyla TÜBİTAK’a iletebilir ve sonucu sabırsızlıkla bekleyebilirsiniz. Bu biraz fazla uzun sürüyor; bir kaç ay bekleyebilirsiniz.
- TÜBİTAK da ayrıca uygulayıcı kuruluşlarca iletilen bu iş planlarını inceleyerek elemeye tabi tutuyor. Olumlu gördükleri iş fikirlerinin başvuru sahiplerini sunum yapmak üzere Ankara’ya belirli bir takvime göre davet ediyorlar. Bu sunum takvimini başvuru yaptığınız uygulayıcı kuruluş size bildirir. Ama siz yine de sık sık TÜBİTAK BİGG internet sitesini yoklamayı ihmal etmeyin.
- Ve artık geldik en son aşamaya. Yani TÜBİTAK ikinci aşama son değerlendirmesi için sunum hazırlamaya. Sunumunuzu 5 dakika içerisinde yapmalısınız. Muhtemelen bir 5 dakika daha soru-cevap şansınız olacaktır. Orada detaylara girersiniz gerektiğinde. Aslında bu bir tür yatırımcı sunumu. Melek yatırımcılara nasıl bir sunum hazırlıyorsanız benzeri bir formatta hazırlayacağınız sunumu TÜBİTAK için hazırlamalısınız. Yani; asansör cümleniz, problem, çözümünüz, hedef kitleniz, hedeflediğiniz pazar büyüklüğü, iş fikrinizin varsa doğrulaması (anket çalışması vs.), ekibiniz, maliyet analizi, gelir modeliniz ve ilk üç yılki beklentiniz, rakipleriniz ve üstün olduğunuz yanlarınız. Kısaca özetlemek gerekirse sunumunuzda bu başlıklara yer vermeniz yararlı olur. Az metin bol görsel kullanın.
- TÜBİTAK ikinci aşama ön elemesini de geçtiyseniz size bu uygulayıcı kuruluş tarafından bildirilecek ve belirlenen takvimde sunum yapmanız için Ankara’ya gideceksiniz. Eh artık sunumunuzu da hazırladınız. Ver elini Ankara..
- TÜBİTAK’ta sektörle ilgili deneyimi bulunan 5 kişilik değerlendirme heyetinin (mentörler diyelim) önünde sıranız geldiğinde sunumunuzu yapıyorsunuz. Artık burası nihai karar noktası. Aman dikkat. O kadar emek, enerji ve zaman boşa gitmesin. Sunum öncesi mutlaka ekibinizle sunumunuzu prova yapın ve süreye mutlaka dikkat edin. Sunumuz 5 dakikada tamamlanmalı ve vereceğiniz mesajı tam olarak kapsamalı. Sunum bitip de çıktığınızda artık ok yaydan çıkmış olacak. Artık destek alıp almayacağınızı bekleyeme başlayacaksınız. İlginç bir istatistik, destek alma yüzdesi en çok olanlar 30-35 yaş ile 50+ yaş gurubundaki girişimciler. Sanıyorum bunda iş planı hazırlarken gereksinim duyacağınız bilgi ve tecrübenin bu yaş gurubundaki girişimcilerde daha fazla mevcut olması neden oluyor gibi. Buradan da bir tüyo çıkartabiliriz; iş planınızı tecrübeli arkadaşlarınızla paylaşmanız sizi kazanmaya bir adım daha yaklaştırabilir.
- Ve nihayet tüm değerlendirmeler tamamlanınca sonuçlar açıklanıyor. Eğer iş fikriniz beğenilir ve sizin de bunu yapabileceğiniz inancı oluşursa, kazananlar listesinde adınız yer alır. TÜBİTAK sizden belirli bir tarihe kadar LTD ya da A.Ş. kurmanızı isteyecektir. Artık hangisini kuracağınız size kalmış. Eğer bir melek yatırımcılardan yatırım alma niyetiniz varsa A.Ş. kurmanız gerekecektir. Şirket kurulumunda gerekli masraflar ve TÜBİTAK’ın ilk ödemesini yapana kadar geçen sürede (ki genelde bu 3 ay sürebiliyor) sizi ayakta tutacak (kira, muhasebe, genel giderler, harçlar gibi masraflarınız için) bir miktar sermayeniz olması gerekiyor.
TÜBİTAK 1512 BİGG Süreci
Süreç şemasında da görüldüğü gibi bir kaç noktada iş fikirleri eleniyor. 2015 yılı başvurularına bakıldığında ikinci aşamayı başarıyla geçip destek almaya hak kazanma oranı yalnızca %7 idi (sadece 220 iş planı desteklemeye değer görüldü). Umarım burada verdiğim bilgiler işinize yarar ve siz bu %7’nin içinde olursunuz 🙂
1512 BİGG desteği iyi kurgulanmış başarılı bir uygulama. Ancak iyileştirilebilecek yönleri elbette var. Öncelikle süreç biraz fazla uzun. Hatta aşırı uzun diyebiliriz. Uygulayıcı Kuruluşların 1.aşama uygulamalarında ve hatta başvuru formlarında herhangi bir standart yok. Birinci aşama için verilen ve hizmetler birbirine yakın. Buna rağmen iş fikrinizle hangi uygulayıcı kuruluşa başvuracağınız önemli. İlk aşamada ve hatta hibe desteğini kazandıktan sonra size en iyi hizmeti sunabilecek uygulayıcı kuruluşa başvuru yapmanız sizing için en uygunu olacaktır. Bunun için uygulayıcı kuruluşlar ve geçmiş yıllardaki 1512 BİGG başarıları araştırmaya değer. Elbette bunun için bu kuruluşları ziyaret ederek bilgi almak en sağlıklı yöntem. Günümüzde uygulayıcı kuruluşlarda en iyi hizmeti sunmaya çalışıyorlar ve size yardımcı olmak için çalışacaklardır.
Desteği kazandıktan sonra aslında istediğiniz bir teknoparkta ofis açabilir, o teknoparkın hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. 1512 BİGG başvurusu yaptığınız uygulayıcı kuruluşla devam etmek zorunda değilsiniz. Ama genellikle aynı kuruluşla devam ediliyor. Bazı teknoparklar cazip koşullar sunabiliyor; örneğin ilk aylarda kira almayabiliyorlar ya da kirada indirim uyguluyorlar. Yatırımcı buluşması, devlet destekleri hakkında toplantılar gibi çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Sağlanan fiziki şartlar, eko-sistemin yapısı, sunulan hizmetler, konumu gibi değişkenler, teknoparklar arasında tercih yaparken dikkate almanız gereken noktalar.
Diyelim ki 1512 BİGG desteğini almaya hak kazandınız ve şirketinizi kurdunuz. Mutlaka ama mutlaka ilgili teknopark ve TÜBİTAK mevzuatlarını okumalı ve öğrenmeye çalışmalısınız. Mümkünse detaylarına kadar. Finansman ve muhasebe bilginiz hiç yoksa (ki genelde yoktur), mutlaka öğrenmeye çalışmalısınız. Bu size ileride olası bir finansal sıkıntıdan kurtarabilecek çok önemli bir konudur. Şirket kurulduktan sonraki bu aşama apayrı bir konu olduğu için onu da başka bir yazı dizisine bırakalım.
Devlet Destekleri Yazı Dizisi
- Çılgın Devlet desteklerine Giriş
- Tekno-Girişimcilerin Favorisi: TÜBİTAK 1512 BİGG
- Tekno-Girişimcilerin Favorisi: TÜBİTAK 1512 BİGG (2. Aşama)
- TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
- Bilişimcilere Gerçek Olamayacak Kadar Güzel İhracat Destekleri
- Bilişimcilere Gerçek Olamayacak Kadar Güzel İhracat Destekleri-2
- 1511 TÜBİTAK Öncelikli Alanlar AR-GE Desteği
Also published on Medium.