TÜBİTAK, KOSGEB derken destek kervanına bir süredir Ekonomi Bakanlığı (EB) da katılıyor. Elbette bu girişimciler için çok güzel bir haber. Bu yazımı okurken heyecanlanabilirsiniz, zira Ekonomi Bakanlığı’nın desteklerini diğer devlet kuruluşlarından ayıran esasen bir kaç güzel özellik var. Öncelikle EB desteklerine postayla başvurabiliyorsunuz. Bazı destekler için ön onay alıp (basit bir ön onay formu doldurmanız gerekli) projenize başlayabilirsiniz. Bazı desteklerin süresi 48 aya kadar uzuyor. Ve en önemlisi, EB destekleri dış ticaret amaçlı yani daha doğrusu ihracat geliri elde edebilecek, memlekete döviz getirecek proje ve çalışmalara veriliyor. Buna pazarlama çalışmaları, fuar katılım, acente komisyonlarına destek verilmesi de dahil. Hatta ve hatta mobil uygulamalarınızdan yaptığınız satışlarda appstore ve playstore komisyonlarına bile %50 hibe desteği sağlanabiliyor. Şaşırdınız değil mi? Gerçek olamayacak kadar güzel gözüküyor. Bir de bu destekleri almak için gerekli başvurunun bir-iki sayfalık bir form doldurup postalamaktan ibaret olduğunu söylesem?
İhracatçı birliği üyeliği şart
Herşeyden önce, Ekonomi Bakanlığının herhangi bir desteğinden faydalanabilmek/başvurmak için TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) üyeliği gerekiyor. Bilişim sektöründeki firmalar, bu desteklerden faydalanabilmek için İMMİB‘e (İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği – http://www.immib.org.tr ) üye olmak zorundalar. Giriş ücreti 2016 fiyatlarıyla 200 TL. Sonraki yıllarda ise yıllık 100 TL aidat yatırmanız gerekiyor (eğer o yıl İMMİB ile hiç bir temasınız, işiniz olmadıysa aidat ödemenize gerek yok). Üyelikle ilgili bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz.
Burada üyelikle ilgili bir ayrıntı da şu; İMMİB bünyesinde yer alan İhracatçı Birliklerinden ‘Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’ne üye olmak gerekiyor. Üyelik formu doldururken önce “Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği” sonra “Hizmet” en son da “Bilişim ve Yazılım Hizmetleri” seçeneklerini işaretlemelisiniz.
Destekler hakkında genel bilgiler
Ekonomi Bakanlığının internet sitesinde destekler bölümünde detaylıca ve güzelce anlatılmış. Film, sağlık, bilişim gibi bazı sektörlere yönelik bazı devlet destekleri sağlanmış. Biz bu yazımızda elbette sadece konumuz olan bilişim sektörüne yönelik desteklerden bahsedeceğiz. Bilişim sektörüne yönelik teşvikler için “DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİ DESTEĞİ” başlığı altında toplanan desteklerden özetleyerek ve bilişim ile ilgili olanları filtreleyerek bahsedeceğim.
Kanun ne diyor aşağıdaki linklerden bir göz atabilirsiniz:
2015-8 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar
2015-8 sayılı Kararın Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi
Bilişim sektörünün faydalanabileceği destekler
Öncelikle genelgedeki maddelere göre destekler şu başlıklarda toplanıyor:
- Madde 4. Ürün-Hizmet Tescil Desteği
- Madde 5. Marka Yurtdışı Tescil ve Korunma Desteği
- Madde 7. Belgelendirme Desteği
- Madde 8. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
- Madde 9. Yurtdışı Birim Desteği
- Madde 10.Danışmanlık Desteği
- Madde 11.Acenta Komisyon Desteği
- Madde 14.Yurtiçi Tanıtım-Eğitim Desteği
- Madde 15.Bilgisayar Oyunu-Mobil Uygulama Pazara Giriş Desteği
- Madde 17.Bilgisayar Oyunu-Mobil Uygulama Komisyon Desteği
- Madde 18.Bilgisayar Oyunu-Mobil Uygulama Geliştirme Desteği
- Madde 30.Yarışma – Etkinlik Desteği
- Madde 31.Bireysel Fuar Katılım Desteği
Şimdi gelin bunlara kısaca bir göz atalım.
Madde 4. Ürün-Hizmet Tescil Desteği: Yurt dışı için sunacağınız ürün veya hizmetlerinizin tescili, daha önce tescil ettirilip ettirilmediğine dair araştırılması ve danışmanlık hizmeti alımı gibi giderler destekleniyor. Tüm bu tescil işlemlerinin yurt dışı piyasalar için olması şartı var. Marka/patent tescili desteği ile karışmasın. O bir sonraki maddenin kapsamında (madde-5).
Destek limiti: Yıllık 50.000 USD
Destek kapsamı: %50
Madde 5.Marka Yurtdışı Tescil ve Korunma Desteği: Diyelim ki markanızı Türkiye’de tescil ettirdiniz. Ürününüzü veya hizmetinizi yurt dışında da satacaksınız ve bunun için markanızı yurt dışında da tescil ettirip korumaya almak istiyorsunuz. O zaman bu destek size göre. Yapacağınız (tescil bedeli, marka araştırması ve hukuki danışmanlık gibi) marka tescili harcamalarınız için bu destekten faydalanabilirsiniz.
Destek limiti: Yıllık 50.000 USD
Destek kapsamı: %50
Madde 7. Belgelendirme Desteği: ürün veya hizmetinizle giriş yapacağınız yurt dışı pazarı için alınması zorunlu veya pazara girişte avantaj sağlayan belge/sertifikalara ilişkin eğitim, danışmanlık dahil her türlü belgelendirme giderleri bu destek kapsamında %50 oranında ve belge başına en fazla 50.000 USD tutarında destekleniyor.
Bilişim sektöründe aşağıdaki belgeler için bu destek veriliyor:
- ALLIED QUALITY ASSURANCE PUBLICATIONS (AQAP)
- CAPABILITY MATURITY MODEL INTEGRATION (CMMI)
- ISO/IEC 27000 SERİLERİ
- ISO/IEC 20000
- ISO/IEC 9126
- IEEE 1471
- PROJECTS IN CONTROLLED ENVIRONMENTS 2 (PRINCE2)
- ISO/IEC 15408 –Common Criteria
- ISO 9241-151
- ISO/IEC 19790 & ISO/IEC 24759
- ISO/IEC 15504
- ISO/IEC 25051
- AS9100
Bu destek için herhangi bir ön onay alma şartı bulunmuyor. Yeter ki yukarıdaki sertifikasyonları sağlayan kuruluş yetkili bir kuruluş olsun. Bunu da ispatlayan bir yazıyı belgeyi veren kuruluştan almanız gerekecek. Mesela PRINCE2 sertifikası aldığınız kuruluşun APMG tarafından akredite olması bunu belgelendirebiliyor olması şart.
Danışmanlık ve eğitim giderleri de bu destek kapsamında karşılanıyor; her bir belge için en fazla 15.000 USD.
Madde 8. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği: Muhtemelen en çok ilginizi çekecek destek konularından bir tanesi bu olmalı. Destek kapsamında reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine yönelik yurt dışı piyasalardaki giderlerinizin %60’ı ve en fazla 400.000 USD kadarlık tutarı geri ödeniyor. Bakanlığın bir de ilave teşvik verdiği öncelikli ülkeler var. Eğer bu ülkelerden birine yönelik bir çalışmanız varsa destek oranı %70’e çıkıyor. Destek süresi en fazla 48 ay ile sınırlı (yetmez mi?) ve ilk başvurunuzun onaylandığı gün itibariyle bu 48 aylık süre başlıyor. Bu süreyi verimli kullanabilmek için sürekli yurt dışı pazarlara yönelik pazarlama çalışması yürütüyor olmak gerekli. Çünkü ara verdiğiniz dönemler de bu süreye dahil ediliyor, yani zaman durdurulmuyor.
Bakanlığın öncelik verdiği ülkeler şunlar:
- ABD
- Almanya
- Azerbaycan
- Beyaz Rusya
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Cezayir
- Hollanda
- İngiltere
- Japonya
- Katar
- Kazakistan
- Malezya
- Mısır
- Suudi Arabistan
- Türkmenistan
Dikkat edilmesi gereken bir kaç husus var her zaman olduğu gibi. Bunların tamamına Karar ve Genelge dokümanlarından okuyabilirsiniz. Ama şunu söyleyeyim, bu yapacağınız reklam, tanıtım çalışmaları tamamen yurt dışı piyasalara yönelik olmalı ve vereceğiniz reklamlar da hedeflediğiniz pazarın yerel diliyle yayınlanmalı. Yani Türkçe reklam verirseniz paranızı geri alamazsınız. Bunun gibi püf noktaları var.
Madde 9. Yurtdışı Birim Desteği: Aslında bu desteği daha çok yurt dışı biriminiz için (ofisiniz için) kira desteği olarak okumak belki daha doğru olur. Bu destek kapsamında brüt kiranızın %60’ı geri ödeniyor. Bu desteğin limiti yıllık 120.000 USD ve 48 ay süresince destekten faydalanabiliyoruz. Herhangi bir ön onay almaya da ihtiyaç yok.
T.C. Ekonomi Bakanlığının teşviklerine sonraki yazımda devam edeceğiz (Bölüm-2). Bilişim girişimcileri için bu devam yazısı çok önemli. Devamı için tıklayın..
Devlet Destekleri Yazı Dizisi
- Çılgın Devlet desteklerine Giriş
- Tekno-Girişimcilerin Favorisi: TÜBİTAK 1512 BİGG
- Tekno-Girişimcilerin Favorisi: TÜBİTAK 1512 BİGG (2. Aşama)
- TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
- Bilişimcilere Gerçek Olamayacak Kadar Güzel İhracat Destekleri
- Bilişimcilere Gerçek Olamayacak Kadar Güzel İhracat Destekleri-2
- 1511 TÜBİTAK Öncelikli Alanlar AR-GE Desteği