Daha önceki yazılarımda 1512 ve 1507 kodlu TÜBİTAK desteklerinden bahsetmiştim. Ama 1511 desteğini de eklemeden olmaz diye düşündüm ve bunun hakkında da biraz bilgi vermek istiyorum.
TÜBİTAK, her yıl belirlenen öncelikli teknoloji alanlarına yönelik geliştirilecek projeler için destek çağrısı yayınlıyor. Bunlar elbette ülkemizin ihtiyaç duyacağı teknolojilerin yurt içinde geliştirilmesinin gerekli gerekli görüldüğü alanlar. Bu teknolojilerin/ürünlerin geliştirilebilmesi için de ciddi sayılabilecek miktarlarda maddi destek sağlanıyor.
2016 yılı için de belirlenen öncelikli alanlara yönelik TÜBİTAK – TEYDEB 1511 Programı kapsamında 21 yeni çağrı açıldı.
Açılan çağrılar şu öncelikli alanlara yönelik: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Sağlık, Su, Gıda, Enerji, Makina İmalat, Otomotiv.
1511 –TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında açılan Ar-Ge proje çağrılarında proje destek limitleri KOBİ’ler için%75; Sanayi ölçeğindeki kuruluşlar için ise %60’dır. İşin güzel tarafı, kabul edilen bütçenin %10’u kadar da Genel Gider desteği sağlanıyor..
2016 yılı için çağrısı yapılan öncelikli alanları aşağıdaki listede bulabilirsiniz. Tüm detay bilgileri ilgili linkleri tıklayarak doğrudan TÜBİTAK internet sitesinden edinebilirsiniz. Dilerseniz teknoparkların TTO ofislerine başvurarak bilgi edinebileceğiniz gibi proje desteği de alabilirsiniz.
TUBİTAK duyuru linki: http://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/1511-oncelikli-alanlar-ar-ge-destek-programi-kapsaminda-21-yeni-cagri-acildi
Çağrı takvimi:
Çağrı Açılış Tarihi: 22 Haziran 2016
Çağrı Kapanış Tarihi: 2 Eylül 2016
Ön Kayıt Son Tarihi: 26 Ağustos 2016 Saat 17:30
Proje Öneri Başvuru Tarihleri: 22 Temmuz 2016 – 2 Eylül 2016 Saat 17:30
Bu tarihler her bir çağrı için farklı olabilir. İlgilendiğiniz çağrıların dokümanındaki tarihler geçerlidir.
Bu desteklerden bir tanesi bana özellikle ilginç geldi: Açık Kaynak Yazılımlar. Detayını okuduğumda şunu gördüm; geliştireceğiniz projenin açık kaynaklı olması gerekiyor. Yani bedava dağıtılmalı ve kaynak kodu da paylaşmalısınız. Bu desteği hazırlayanlar gayet iyi niyetli olarak özellikle KOBİ ve mikro-KOBİ’lerin ihtiyaç duyacakları iş yazılımlarına bedava ulaşabilmelerini istemiş olmalılar. Ancak bu yazılımları üretirken maliyetin en az %25’ini geliştiren firma üstleneceği için neden firmalar bedava dağıtılacak bir yazılım için kendi bütçelerinden para harcasınlar ki? Mantıksız geliyor. Elbette KOBİ’ler için çok güzel bir şey; bedava yazılım. Ama aynı işi yapan yazılımlara para harcayan, ücretli satan ve desteğini veren firmalara biraz haksızlık yapılıyor gibi.
Bu destekler arasında Bulut Bilişim desteği açık ara en popüleri olacak gibi. Alan o kadar geniş ki.. ve bir o kadar da fazla firma yatırım yapıyor.
Süreç çok kısa şekilde şöyle özetlenebilir:
- Projenizi belirleyin
- Belirlediğiniz projeniz ile ilgili pazar araştırması, benchmark ve literatür araştırması yapın.
- fTÜBİTAK PRODİS üzerinden ön başvuru yapın. Bunun için bir elektronik form doldurup gönderiyorsunuz. Bu işlemle birlikte Firmanız ile ilgili ıslak imzalı evraklar (imza sirküleri, ticaret odası sicil belgesi vs.) TÜBİTAK’a posta ile gönderilmeli.
- Ön başvuru yaptıktan sonra projeniz TÜBİTAK tarafından incelenecek ve uygun görülürse yetkilendirme yapılacak. Bu ön inceleme ve yetkilendirme genellikle 2-3 hafta içerisinde yapılıyor.
- Yetkilendirme yapıldıktan sonra proje iş planınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. İş planı yazımında danışmanlık desteği alabilirsiniz. İş planınız hazırlandıktan sonra yine PRODİS üzerinden ilgili elektronik formları doldurup TÜBİTAK’a değerlendirme için gönderiyorsunuz.
- Sunum ve değerlendirmenin ardından projeniz uygun görülürse destek almaya hak kazanıyorsunuz.
Destek aldıktan sonra ise 6 aylık dönemlerde proje raporlaması ve ödemeler yapılıyor. Proje bütçesinin %25’i kadarını avans alarak almak da mümkün. Bunun için banka teminat mektubu gerekli.
Bu öncelikli alanlar listesine katkı yapıyor olsaydım şunları mutlaka eklerdim:
- Ücretsiz email hizmeti: gmail ve yandex Türkiye’de neredeyse parsayı toplamış.
- Ücretsiz DNS ve mail server hizmeti: Google ücretli olduktan sonra meydan Yandex’e kaldı ve bir anda web master’ların tek ücretsiz seçeneği oldu. Doğal olarak da Yandex’e transfer edilen alan adlarının emailleri de Yandex’e transfer edildi. Emaillerin gizliliği hayli şüpheli. Gmail de aslında farklı değil.
- Nitelikli web master hizmetleri: Web takvimi, word/excel gibi web tabanlı ofis uygulamaları, bulut hizmetleri, veri analitiği, haritalar, çeviri gibi hizmetleri kastediyorum.
Yandex, Amazon ve Google bu alanlarda başı çekiyor. Fakat bunların sunduğu hizmetlerin yanından bile geçen bir firmamız yok henüz (bildiğim kadarıyla).
Yine de yukarıda belirlenmiş olan alanlar yeterince geniş sayılır. İlla da yapılacak işin/projenin adının yazmasına gerek yok. Geliştirmeyi düşündüğünüz projeleriniz büyük olasılıkla bu alanlardan birine giriyordur zaten. Projenizin hali hazırda bir müşterisi varsa, 1511 desteği sayesinde proje maliyetinizi ciddi şekilde düşürebilirsiniz.
Devlet Destekleri Yazı Dizisi
- Çılgın Devlet desteklerine Giriş
- Tekno-Girişimcilerin Favorisi: TÜBİTAK 1512 BİGG
- Tekno-Girişimcilerin Favorisi: TÜBİTAK 1512 BİGG (2. Aşama)
- TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
- Bilişimcilere Gerçek Olamayacak Kadar Güzel İhracat Destekleri
- Bilişimcilere Gerçek Olamayacak Kadar Güzel İhracat Destekleri-2